Pau Sambal Gebu
RESIPI PAU SAMBAL
Pengenalan mengenai Pau Sambal :
Sebelum kita masuk
ke cara penyediaan pau, apa kata kita cerita sedikit tentang Sejarah nama Pau
itu sendiri :
Asal-usul perkataan
:
- “Pau” (包) dalam bahasa Mandarin bermaksud balut / bungkus.
- Dalam konteks makanan, ia merujuk
kepada roti atau doh yang membalut inti di dalam.
- Di China, makanan ni dikenali sebagai baozi (包子) – sejenis roti kukus berinti.
Bagaimana sampai ke Malaysia :
- Dibawa oleh komuniti Cina yang
berhijrah ke Asia Tenggara, termasuk Tanah Melayu.
- Dari situlah muncul pau kacang merah,
pau kaya, pau daging, dan kemudian lahirlah variasi tempatan seperti pau
sambal.
- Orang Melayu dan India tempatan mula mengadaptasi pau dengan cita rasa sendiri (contohnya sambal, kari, rendang).
So begitulah cerita
pasal nama pau, bawah ni kita ringkaskan sikit pasal jenis pau yang ada di
Malaysia.
1. Pau
Cina (Baozi / 包子)
Asal daripada komuniti Cina. Biasanya dijual di kedai kopi Cina atau dim sum.
Antara pau cina yang famous :
- Pau
kacang merah (dou sha bao)
- Pau
kaya
- Pau
sayur
- Pau
daging cincang / char siew bao (babi panggang – tapi ada versi ayam untuk
halal).
- Pau
telur masin / custard.
Pau cina ni mostly teksturnya
gebu, doh putih lembut, dan kebanyakan inti manis atau savory gaya Cina.
2. Pau
Melayu
Orang Melayu pun ada pau jugak. Banyak dijual di pasar
malam, gerai kuih, atau kantin sekolah.
Antara pau melayu yang famous :
- Pau
sambal (paling ikonik)
- Pau
kacang tanah
- Pau
kaya versi tempatan
- Pau
daging / ayam berempah
- Pau
kelapa manis
Pau orang melayu ni biasanya
lebih murah, inti pedas-manis, dan ada nilai nostalgia (contoh makan waktu
sekolah).
3. Pau
India (Mamak / India Muslim)
Versi mamak / India Muslim pula lain gaya. Kadang dipanggil
“pau kari” atau ada pengaruh roti manis kukus.
Antara pau mamak yang famous :
- Pau
kari ayam / daging
- Pau
kentang berempah
- Pau
telur
- Ada
juga yang ikut gaya roti kukus India Selatan dengan inti pedas.
Mamak punya pau pulak lebih pekat rempah, inti pedas, dan
sesuai dengan selera mamak stall.
Ok itu sedikit sebanyak mengenai jenis-jenis Pau, jom kita terus
ke resipi membuat pau yang lazat dan sedap.
Resipi
Pau Kosong Gebu (Untuk Pau Sambal)
Bahan Pau :
- 500g
tepung gandum protein tinggi
- 1 ½
sudu teh yis segera (instant yeast)
- 3
sudu besar gula kastor
- 2
sudu besar minyak masak / shortening
- 250ml
air suam (anggaran, tambah sikit-sikit)
- ½
sudu teh garam
- 1
sudu kecil baking powder
Cara Buat
Pau Kosong:
- Campur
yis dengan 2 sudu kecil gula dalam sedikit air suam. Biarkan berbuih 10
minit.
- Satukan
tepung + baki gula + baking powder + garam dalam mangkuk besar.
- Masukkan
campuran yis tadi bersama minyak & air sedikit demi sedikit. Uli
sampai doh licin dan elastik (10–15 minit).
- Tutup
doh dengan kain lembap, perap 1 jam atau sampai naik 2 kali ganda.
- Bahagikan
doh jadi bebola kecil (anggaran 40–50g setiap satu).
- Susun
atas kertas minyak dalam loyang, rehatkan lagi 20 minit.
- Kukus
dalam pengukus yang sudah dipanaskan 10–12 minit. (Jangan buka tudung
pengukus awal-awal supaya pau tak kecut).
Resipi
Sambal Pedas Manis (Untuk Isi Lepas Kukus)
Bahan
Sambal:
- 2
genggam ikan bilis – digoreng garing & ketepikan
- 5
biji bawang merah
- 3
ulas bawang putih
- 1
inci halia
- 2–3
sudu besar cili kisar (ikut tahap pedas)
- 2
sudu besar sos cili
- 2–3
sudu besar gula (biar ada rasa manis)
- ½
sudu kecil garam
- ½
cawan air asam jawa
- 3
sudu besar minyak untuk menumis
Cara Buat
Sambal:
- Kisar
bawang merah, bawang putih & halia.
- Tumis
bahan kisar sampai garing & naik bau.
- Masukkan
cili kisar, kacau sampai pecah minyak.
- Masukkan
sos cili, gula, garam & air asam jawa. Biarkan mendidih dan pekat.
- Akhir
sekali masukkan ikan bilis goreng, gaul sebati.
Cara
Hidang Pau Sambal Kantin Sekolah.
- Ambil
pau kosong yang dah siap kukus.
- Gunting
bahagian tengah (jangan sampai putus, macam poket burger).
- Masukkan
sambal ikan bilis pedas manis ke dalamnya.
- Nak
garang boleh letak timun atau salad sebagai sampingan di dalam nya.
- Sedia
untuk dihidang – memang terasa nostalgia zaman sekolah!
SELAMAT MENCUBA
Comments
Post a Comment