RESIPI SOS LADA HITAM / SOS CENDAWAN
Penerimaan dalam Kalangan Rakyat Malaysia
Sos Lada Hitam dan Sos Cendawan semakin femes dan diterima secara meluas di Malaysia, tak kira umur dan usia. Kedua-dua sos ini kiranya dah jadi macam pelengkap yang perlu ada tatkala makan makanan barat walaupun kentang goreng..
Penggunaan dalam Hidangan Harian & Majlis Keraian
Sos Lada Hitam
Sos lada hitam ni da kira awam juga la kita jumpa di mana - mana dan ianya mesti dihidangkan sebagai kuah untuk steak, ayam grill, daging panggang, burger, dan juga nasi.
Sos lada hitam da bole dikira top popular sos atas sebab penggunaan yang meluas di restoran makanan barat, kafe hipster, dan juga gerai street food.
Sos lada hitam ni da kira awam juga la kita jumpa di mana - mana dan ianya mesti dihidangkan sebagai kuah untuk steak, ayam grill, daging panggang, burger, dan juga nasi.
Sos lada hitam da bole dikira top popular sos atas sebab penggunaan yang meluas di restoran makanan barat, kafe hipster, dan juga gerai street food.
Sos Cendawan
Sos cendawan ni pula banyak kita jumpa sesuai sebagai kuah pencicah atau topping untuk chicken chop, meatballs, mashed potato, dan pasta.
Sos cendawan ni pula femes kerana teksturnya yang berkrim dan rasa lembut dan sangat sesuai untuk kanak-kanak dan orang dewasa.
Sos cendawan ni pula banyak kita jumpa sesuai sebagai kuah pencicah atau topping untuk chicken chop, meatballs, mashed potato, dan pasta.
Sos cendawan ni pula femes kerana teksturnya yang berkrim dan rasa lembut dan sangat sesuai untuk kanak-kanak dan orang dewasa.
Pengalaman saya bersama sos lada hitam dan sos cendawan
Selama saya review cafe - cafe atau gerai yang menjual hidangan - hidangan barat seperti “Grilled Chicken”, “Chicken Chop” dan lain lain, dah jadi macam satu kewajipan bila nak mencicah tu mesti ada dua sos ni iaitu sos “Black Pepper” dan juga “Mushroom”.
Tapi walau macam mana pun, piluhan orang ramai menjurus ke arah warna dan tekstur sos tersebut. Hal yang demikian, ada juga kedai - kedai yang saya pergi, mereka menyediakan 2 jenis sos lada hitam yang mana 1 tu khas untuk penggemar sos yang cair dan 1 lagi pekat. Ini adalah kerana walaupun orang memang suka makan dan gunakan sos ni sebagai bahan pencicah utama, ada juga yang tidak bole menerima kuah yang pekat atas sebab ketidaksuaian sistem penghadaman pada lada itu tadi.
Bagi saya, saya pula lebih memilih ke arah rasa dan juga kehalusan sos itu tadi. Ada juga yang berpendapat, katanya jika sos tu warna dia terang, bermaknan sos dimasak tidak matang sangat dan jika pekat dan likat pula air tidak cukup atau sos dibiarkan sehingga terbih masak “Overcooked”.
Oleh sebab itu sehingga kini mereka hanya bergantung pada pendapat yang didengari dari orang sahaja tanpa pernah mencuba buat sendiri ke dua dua sos di atas. Jadi apa kata dengan resipi yang ringkas di bawah ni, kita ramai - ramai cuba buat baru kita tahu susah atau senang proses pembuatan sos cendawan dan juga sos lada hitam ni !.
Sos Lada Hitam
Bahan-bahan :
2 sudu besar mentega
1 biji bawang besar (dicincang)
2 ulas bawang putih (dicincang)
2 sudu besar serbuk lada hitam kasar
1 sudu besar tepung gandum
1 cawan air rebusan daging / stok daging
1 sudu besar kicap manis
1 sudu besar sos tiram
½ cawan susu segar / susu cair (optional)
Garam & gula secukup rasa
2 sudu besar mentega
1 biji bawang besar (dicincang)
2 ulas bawang putih (dicincang)
2 sudu besar serbuk lada hitam kasar
1 sudu besar tepung gandum
1 cawan air rebusan daging / stok daging
1 sudu besar kicap manis
1 sudu besar sos tiram
½ cawan susu segar / susu cair (optional)
Garam & gula secukup rasa
Cara Penyediaan :
Cairkan mentega dalam kuali dan sambil tu juga boleh tumis bawang serta bawang putih hingga wangi.
Masukkan serbuk lada hitam dan kacau rata. (jumlah mengikut kesesuaian)
Masukkan tepung dan kacau cepat hingga menjadi pes.(tekstur yang likat)
Tuangkan air rebusan sedikit demi sedikit sambil terus mengacau..
Tambah sos tiram, kicap manis dan susu (jika guna). Masak hingga pekat.
Adjust rasa dengan masukkan garam dan gula mengikut kesesuaian.
Tadaa ! Siap untuk dihidang .
Cairkan mentega dalam kuali dan sambil tu juga boleh tumis bawang serta bawang putih hingga wangi.
Masukkan serbuk lada hitam dan kacau rata. (jumlah mengikut kesesuaian)
Masukkan tepung dan kacau cepat hingga menjadi pes.(tekstur yang likat)
Tuangkan air rebusan sedikit demi sedikit sambil terus mengacau..
Tambah sos tiram, kicap manis dan susu (jika guna). Masak hingga pekat.
Adjust rasa dengan masukkan garam dan gula mengikut kesesuaian.
Tadaa ! Siap untuk dihidang .
Sos Cendawan
Bahan-bahan:
1 sudu besar mentega
1 sudu besar minyak zaitun / minyak biasa
1 biji bawang besar (dicincang)
2 ulas bawang putih (dicincang)
1 cawan cendawan butang segar (dihiris nipis)
1 sudu besar tepung gandum
1 cawan air rebusan ayam / stok ayam
½ cawan krim masakan / susu cair
1 sudu besar sos tiram
Garam & lada hitam secukup rasa
1 sudu besar mentega
1 sudu besar minyak zaitun / minyak biasa
1 biji bawang besar (dicincang)
2 ulas bawang putih (dicincang)
1 cawan cendawan butang segar (dihiris nipis)
1 sudu besar tepung gandum
1 cawan air rebusan ayam / stok ayam
½ cawan krim masakan / susu cair
1 sudu besar sos tiram
Garam & lada hitam secukup rasa
Cara Penyediaan :
Proses lebih kurang sama macam sos lada hitam, panaskan mentega dan minyak dalam kuali. Tumis bawang dan bawang putih hingga wangi.
Masukkan cendawan dan tumis hingga layu dan berair.
Taburkan tepung dan gaul rata.
Masukkan stok ayam perlahan-lahan sambil sambil kacau.
Tambah krim masakan dan sos tiram. Masak hingga kuah pekat.
Masukkan garam dan lada hitam, adjust secukup rasa.
Tadaa ! , dah siap, senang je kan
Proses lebih kurang sama macam sos lada hitam, panaskan mentega dan minyak dalam kuali. Tumis bawang dan bawang putih hingga wangi.
Masukkan cendawan dan tumis hingga layu dan berair.
Taburkan tepung dan gaul rata.
Masukkan stok ayam perlahan-lahan sambil sambil kacau.
Tambah krim masakan dan sos tiram. Masak hingga kuah pekat.
Masukkan garam dan lada hitam, adjust secukup rasa.
Tadaa ! , dah siap, senang je kan
Tips :
Kalau korang nak sedap bila makan dengan ayam grill korang tu, sebelum grill letak skit butter, marinate cantik - cantik (kalau malas bole gi je kat Aeon ada jual siap)
Pastu grill atas pan kecil, serve sekali dengan asparagus (golek - golek sekali dengan ayam Aeon tadi tu)
Comments
Post a Comment